دروغ بزرگ سلامت مرغ سایز
طرح استاندارسازی وزن مرغهای تولیدی کشور مدتی است که با عنوان ” طرح تولید مرغ سایز” در معاونت امور تولیدات دامی جهاد کشاورزی مطرحشده است. طرفداران این طرح معتقدند مرغ سایز(مرغ با وزن متعارف) از کیفیت و سلامت بالاتری از مرغ درشت برخوردار بوده و ضایعات و آلایندههای کمتری دارد که به نفع مصرفکننده و محیطزیست است. همچنین آنها صرفه اقتصادی با بهبود ضریب تبدیل و افزایش تعداد دورههای پرورش را، از دیگر دلایل برتری تولید مرغ با وزن متعارف میدانند. اما شاید مهمترین دلیل عنوانشده از سوی طرفداران طرح تولید مرغ سایز امکان افزایش صادرات با توجه به مازاد تولید در کشور و تنظیم بازار عرضه و تقاضا باشد.
این در حالی است که مخالفان این طرح دلایل عنوانشده را در بسیاری از موارد رد کرده و یا اقرار آمیز و خلاف واقع میدانند.
پاکزاد – دبیر انجمن صنفی مرغداران گوشتی استان اصفهان- بحثهای مطرحشده در خصوص مرغ با وزن بالا را نادرست دانسته و میگوید: سلامت بالاتر مرغهای سایز نسبت به مرغ درشت دروغ بزرگی است که افراد غیرمتخصص به آن دامن زده و ناآگاهانه مرغداران را در شرایط دشواری قرار میدهند.
وی ادامه داد: طرح این موضوع با عنوان اینکه مرغ سایز سلامتتر است، کاملاً اشتباه بوده زیرا در سن بالای 40 روزبه دلیل اینکه احتمال ابتلا به بیماری برای مرغها بسیار ضعیف میباشد استفاده از آنتیبیوتیک و هر داروی دیگری کاهش مییابد، همچنین باقیمانده فلزات سنگین به دلیل مصرف کمتر مکملها و کنسانتره در سن 45 روزگی به بالا بسیار کمتر است.
پاکزاد افزود: استفاده از آنتیبیوتیک یا هر داروی دیگر در پایان دوره هزینه زیادی برای مرغدار به همراه خواهد داشت به همین دلیل مرغدارانی که مرغ خود را تا سن 40 تا 45 روزگی نگاه میدارد به هر دلیلی که احساس کنند برای سلامت مرغ مشکلی پیش میآید سریعاً مرغها را روانه کشتارگاه مینمایند زیرا در این زمان هزینه درمان بیش از نگهداری خواهد بود. وی تصریح کرد: مصرف سرانه مرغ در کشور 24 کیلوگرم است درصورتیکه این مقدار در خانواده 24000 مرغداران کشور حدود 60 کیلوگرم میباشد این واقعیت نشان میدهد اگر مرغها از سلامت کامل برخوردار نبود این حجم از مصرف در خانواده مرغداران وجود نداشت.
پاکزاد ادامه داد: مرغداران بارها اعلام کردن ما و خانوادههایمان بهعنوان جامعه شاهد حاضر به انجام هر نوع آزمایش در آزمایشگاههای مورد تائید وزارت بهداشت، مجلس یا شورای عالی سلامت برای اثبات پاکی و سلامت مرغهای تولید کشور هستیم.
وی با اشاره به ادعای طرفداران تولید مرغ سایز در خصوص صرفه اقتصادی تولید مرغ با وزن پایین، گفت: بحث در خصوص اقتصادی بودن مرغ سایز از دو جهت مطرح میباشد؛ اول مقرونبهصرفه بودن برای تولیدکننده و دیگری مصرفکننده است.
پاکزاد افزود: در پاسخ با آنان باید گفت که شاید مرغ سایز از گوشت لطیفتری برخوردار باشد اما در مرغ درشت نسبت گوشت به استخوان و پوست بیشتر است، همچنین افزایش تعداد دوره، هزینههای اولیه ازجمله خرید جوجه، شستشوی سالن، حمل جوجه و … را برای مرغدار افزایش داده که تعداد دوره پرورش پاسخگوی آن نیست.
دبیر انجمن صنفی مرغداران گوشتی استان اصفهان، در پاسخ به این سؤال که آیا فکر نمیکنید با توجه به مازاد تولید، رعایت وزن استاندارد برای صادرات ضروری باشد؟ اظهار داشت: باوجوداینکه ایران دریکی از بزرگترین بازارهای مصرف منطقه قرار دارد اما شرایط صادرات برای صنعت مرغداری بههیچعنوان فراهم نیست درنتیجه نمیتوان به امید صادرات تولید داشت.
پاکزاد تصریح کرد: صادرات نیازمند چند عنصر مهم ازجمله؛ حمایت همهجانبه دولت، تأمین یارانه صادرات و روابط مستمر با دنیا میباشد زیرا گرفتن بازار بخشی از کار بوده و حفظ آن از اهمیت بالاتر برخوردار است.
وی ادامه داد: با توجه به هزینه بالای اولیه تولید مرغ با وزن 1کیلو 800 گرم، در بازار فعلی بهصرفه نخواهد بود مگر اینکه با حمایت دولت قیمت مرغ سایز 1500 تا 2000 بالاتر از مرغ درشت تعیین و خریداری شود.
به گفته وی در حال حاضر 10- 15 صادرکننده در کشور فعال هستند که برای رقابت با یکدیگر مرغ را به پایینترین قیمت به فروش میرسانند این شرایط نیازمند این است که جایی برای تعیین قیمت و ضوابط برای صادرات باشد تا مرغ را باقیمت تضمینشده از مرغداران بخرد.
پاکزاد با اشاره به سیاستهای غلط دولت گذشته و نتایج منفی آن بر صنعت مرغداری کشور گفت: در سال 83 آقای حجتی -وزیر جهاد کشاورزی- کار بسیار بزرگی انجام داد، وی عنوان نمود هر کس 1 کیلو مرغ صادر کند از جایزه صادراتی 200 تومانی بهرهمند خواهد شد اما چند ماه بعد در سال 84 با به روی کار آمدن دولت جدید و انتصاب آقای اسکندری بهعنوان وزیر جهاد کشاورزی دستور داد؛ هر کس میخواهد مرغ صادر کند به ازای هر کیلو صادرات باید 450 تومان تعرفه پرداخت نماید، این تغییر در سیاست ضربه جبرانناپذیری به صنعت مرغداری کشور وارد نمود.
دبیر انجمن صنفی مرغداران گوشتی استان اصفهان اظهار داشت: هرگاه قیمت مرغ کمی افزایش مییابد هیاهوی زیادی بلند میشود اما هیچکس این قیمت را در مقایسه با هزینههای تمامشده، تورم سالانه و … نمیسنجد درصورتیکه باید برای آن مبنای را در نظر بگیرند.
خبرنگار : سپیده قاسمی