دستهای پنهان در بازار آشفته مرغ/ کمبود مرغ در گلستان تا کی ادامه دارد؟
به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان ، وضعیت آشفته و نابهسامان توزیع مرغ در استان گلستان از هفته گذشته سبب کمبود و ایجاد صفهای طولانی در مقابل فروشگاههای عرضه مرغ شده است.
این در حالی است که گلستان مشکلی بابت تأمین و تولید ندارد و با 276 هزار تن تولید گوشت مرغ، رتبه نخست کشور را هم در اختیار دارد.
اما اینکه چه اتفاقی رخ داده تا مردم در استانی که خود تأمین کننده نیاز استانهای دیگر از جمله تهران است، با کرکرههای پایین کشیده و بسته مرغ فروشیها و پلاکارد ” مرغ نداریم”، مواجه شوند نیاز به ورود دستگاههای نظارتی و اطلاعاتی دارد.
این روزها در کنار گرانیها و تورم افسارگسیخته، عدهای هم هستند که مستقیما چنگ به سفره مردم انداختهاند. برخی البته انگشت شمار در مقام تولیدکننده و اغلب در نقش دلالان و واسطهها، سود خود را به قیمت کوچکتر شدن سفره مردم تأمین میکنند.
طبق آماری که جهادکشاورزی استان مدعی است شفافترین آمارهاست، تا روز پنج شنبه روزانه حدود 80 تا 85 تن مرغ در استان توزیع میشد اما آیا این مرغ به دست مصرف کننده میرسید یا نه را باید در پاسخهای قابل تأمل رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان جستوجو کرد.
حسین طلوعیان در این باره اظهار داشت: اگر مجموع سهمیه مرغ استان را یکجا تجمیع و سپس توزیع کنند، مشخص خواهد شد که هر واحد صنفی چقدر مرغ دریافت کرده است اما اکنون اینگونه نیست.
وی گفت: برای نمونه از یک واحد صنفی در بازدیدهای بازرسان سازمان صمت مشخص شده که حدود 10 تن مرغ برای یک روز تحویل گرفته اما وقتی مردم ساعت 10 تا 11 صبح به این مرغ فروشی مراجعه میکردند، مرغ فروشی بسته بود و مرغ نداشت.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گفت: از طرفی کشتارگاه آمار میدهد که به هر واحد صنفی چقدر مرغ داده اما آیا این آمار درست است؟ در آمارها وجود داشت به یک واحد صنفی 8 تن مرغ داده شده وقتی مراجعه کردیم واحد صنفی اعلام کرد 1.5 تن مرغ تحویل دادند و بقیه را به جای دیگری منتقل کردند.
وی ادامه داد: در عین حال بخشی از مرغ هم به علت اینکه در برخی استانها قیمت بالاتر از گلستان است، از این استان به صورت غیرمجاز خارج میشود. قرار شد با کمک قرارگاه 17 ربیع و شبکه کاسبان امین نظارت بیشتری بر توزیع مرغ اعمال شود و نیروی انتظامی نیز جلوی خروج غیرقانونی مرغ را از استان بگیرد.
وی گفت: بخشی از این نظارتها باید در کنار سازمان صمت، جهادکشاورزی، دامپزشکی و غیره از سوی اتاق اصناف و اتحادیهها اعمال شود تا بتوانیم بازار استان را تنظیم کنیم.
طلوعیان همچنین اعلام کرد: از امروز مرغ تحویلی از کشتارگاهها ابتدا در محل انبار سازمان جهاد کشاورزی در کمربندی گرگان تجمیع و پس از صورتجلسه توسط خودروهای مخصوص توزیع مرغ در بین مرغ فروشیهای شهرستان گرگان با همراهی یکی از بازرسان افتخاری توزیع میشود.
وی ابراز امیدواری کرد با اجرای این طرح و افزایش نظارتها، از خروج بیضابطه مرغ از استان جلوگیری شود.
جانشین رئیس جهادکشاورزی در ستاد تنظیم بازار استان هم با بیان اینکه آمارهای آنان در زمینه تولید، کشتار و توزیع مرغ شفاف است، اعلام آمادگی کرد که هر نهاد نظارتی و اطلاعاتی که نیاز به این آمارها داشته باشد آن را در اختیارشان قرار دهند.
سعید حسن پور گفته از حدود دو هفته قبل از طریق شرکت پشتیبانی امور دام آمار روزانه توزیع مرغ را به سازمان صمت میدهیم که از کشتارگاه به کدام واحد صنفی رفته است. ضمن اینکه برنامه ریزی برای ایام پایانی سال را از 45 روز قبل انجام دادیم.
وی با اشاره به افزایش تولید گوشت مرغ در استان گفت: در هیچ سالی مانند امسال افزایش تولید نداشتیم. شاید انحرافاتی در زمینه توزیع وجود دارد که باید آن را بررسی کرد.
حسن پور تأکید کرد: از نظر تولید هیچ مشکلی نداریم و مردم برای تأمین نیاز خود نگران نباشند. اگر به این نتیجه برسیم که نیاز استان بیشتر از این میزان کنونی است، مشکلی برای تأمین و توزیع آن نداریم.