ایران در شمار ۱۰ کشور اول تولید مرغ دنیا است
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی گفت: ایران با دارا بودن 23 هزار واحد پرورش مرغ گوشتی جزء 10 کشور اول دنیا به لحاظ تولید است و میزان مصرف سرانه گوشت مرغ در کشور 26 کیلوگرم و در دنیا حدود 11 کیلوگرم است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس همایون دارابی مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور در نشست خبری امروز تشکلهای زیر بخش دام و طیور کشور در جمع با بیان اینکه مرغداری صنعتی کشور سابقهای 60 ساله دارد، گفت: ایران در حال حاضر با دارا بودن 23 هزار واحد پرورش مرغ گوشتی جزء 10 اول دنیا به لحاظ میزان تولید هستیم.
وی با بیان اینکه میزان مصرف سرانه در کشور حدود 26 کیلوگرم و در دنیا حدود 11 کیلوگرم است، افزود: میزان تولید سالانه گوشت مرغ قابلطبخ در کشور از مرز 2 میلیون تن گذشته است.
دارابی با تأکید بر اینکه 30 درصد پروتئین حیوانی قابلمصرف کشور از گوشت مرغ تأمین میشود، اظهار داشت: امسال حدود 60 هزار تن صادرات گوشت مرغ داشتهایم و اولین سالی است که بهطور کامل قطع وابستگی داشتهایم.
وی با اشاره به افزایش قیمت مرغ، بیان داشت: با جایگزین شدن ارز مرجع به ارز مبادلهای قیمت تمامشده مرغ افزایش یافت درحالیکه بازار کشش این افزایش قیمت را نداشت و مرغداران در حال زیان بودند و بر این اساس شرکت پشتیبانی امور دام مجبور شد برای تنظیم بازار باقیمت کف 7 هزار تومان مرغ گرم را از ذخیره کند.
دارابی اظهار داشت: قیمت 7 هزار تومان قیمتی است که مرغداران از تولید ضرر نمیکنند و این قیمت به نفع مصرفکننده و تولیدکننده است، زیرا اگر زیان دهی ادامه مییافت مرغداران ورشکست میشدند و تولید متوقف میشد، درحالیکه با افزایش قیمت به مدت 10 روز است که تعادل به بازار برگشته است.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی در پاسخ به این سؤال که آیا تولیدکنندگان در پی ضررهای پیاپی اقدام به کاهش جوجه ریزی کردهاند، گفت: طبیعتاً پیامد یک سال و نیم زیان خروج یک تعداد تولیدکننده از چرخه تولید است، ولی این موضوع در مورد تولیدکنندگان مرغ صدق نکرد و آنها در مقابل این شرایط ایستادگی کردند.
وی افزود: آنچه در مورد کاهش جوجه ریزی بیان میشود، در اصل سیاست وزارت جهاد کشاورزی است که با همکاری صنف تولیدکنندگان مرغ گوشتی اجراشده است.
مدیرعامل تولیدکنندگان مرغ گوشتی کشور اظهار داشت: بنابراین با توجه به اینکه بازار صادراتی مناسبی نداریم و سردخانههای پشتیبانی امور دام هم پر بود تنها راه کاهش جوجه ریزی و تنظیم تولید بر اساس مصرف، صادرات و ذخیره بود.
وی افزود: بر این اساس مقرر شد بخشی از تخممرغ مزارع مادر بهصورت نطفه یا جوجه صادر و بخشی از گلهها که در سن بالای تولید بودند، زودتر از موعد حذف شود تا از این روش تولید جوجه که ماهانه در مرز 95 میلیون قطعه بود، را به مرز 85 میلیون قطعه کاهش دهیم.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی با بیان اینکه ماهانه حدود 15 هزار تن تولید گوشت مرغ مازاد وجود دارد، گفت: هماکنون با تصمیم اتخاذشده تولید منطبق با مصرف داخلی، صادرات و ذخیره است.
وی افزود: کشورهای همسایه 3 میلیون تن گوشت مرغ وارد میکنند، درحالیکه مازاد تولید حدود 200 هزار تن است که میتوان با بازاریابی مازاد را به کشورهای همسایه صادر کرد.
دارابی با بیان اینکه بعد از هدفمند کردن یارانهها، یارانه تولید مغفول ماند، اظهار داشت: مطالبه تولیدکنندگان صنعت طیور از دولت باید یارانه تولید باشد زیرا نتیجه آن افزایش هزینه تولید و درنتیجه از دست رفتن قدرت رقابت برای صادرات است.
وی افزود: مقررشده مبلغ 50 میلیارد تومان بهعنوان مشوق صادراتی دولت به ازای 100 هزار تن مازاد تولید گوشت مرغ به تولیدکنندگان پرداخت شود که این مبلغ با تمهیدات وزارت جهاد کشاورزی در بخش تولید مرغ تزریق میشود.
دارابی با بیان اینکه مردم تمایل دارند مرغ درشت مصرف کنند، گفت: تا زمانی که تقاضای بازار مرغ درشت است، تولیدکنندگان هم به این سمت میروند، درحالیکه مطلوبترین وزن برای مرغ بین 1.2 تا 1.8 کیلوگرم است.
مدیرعامل اتحادیه مرغ گوشتی کشور اظهار داشت: زنجیره تولید باید در یک بستر طبیعی شکل بگیرد و یکی از برنامههای وزارتخانه قرار دادن 80 درصد تولید در بازه زمانی 5 ساله در زنجیره تولید است.