عامل گرانی مرغ | قیمت واقعی مرغ چقدر است؟
با وجود تداوم ۲ نرخی بودن نهادههای دامی و افزایش سایر هزینههای تولید، امکان عرضه مرغ با نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار وجود ندارد و این موضوع هیچ ارتباطی به گرانفروشی و مرغدار ندارد.
به گزارش همشهری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، با گسترش ویروس کرونا و تعطیلی کسب و کارها، تمامی معادلات مرغداران بر هم خورد چرا که آنها همانند روال سالهای گذشته اقدام به جوجهریزی در ایام پایانی سال کرده بودند که افت تقاضا در برابر عرضه، منجر به زیان چشمگیر مرغداران و خروج آنها از چرخه تولید شد.
با وجود افزایش هزینههای تولید و ۲ نرخی بودن قیمت نهادههای دامی، مرغداران اعتراضاتی به نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار داشتند که پس از پیگیریهای مکرر، در تیرماه نرخ مصوب اعلام شد که از همان ابتدا مورد مخالفت تشکلها و اتحادیهها به عنوان نمایندگان مرغداران قرار گرفت چرا که با وجود کمبود نهادههای دامی با نرخ مصوب و عرضه با نرخهای چندبرابری در بازار سیاه، قیمت مصوب هیچ سنخیتی با هزینههای تولید ندارد.
بسیاری از مسئولان بر این باورند که با وجود کمبود نهاده دامی با نرخ مصوب و اختلاف معنادار ذرت و کنجاله سویا در بازار سیاه، امکان عرضه مرغ با نرخ مصوب وجود ندارد، این درحالی است که در صورت تامین نهاده مورد نیاز مشکلی وجود ندارد.
ماجرا تنها به اینجا ختم نمیشود چرا که علیرغم بازار ۲ نرخی نهادههای دامی و افزایش هزینههای تولید، مسئولان پشتیبانی امور دام با عرضه مرغ منجمد درصدد تعادل قیمت در بازار هستند، در حالیکه این موضوع در شرایط فعلی به زیان صنعت مرغداری تمام میشود.
حال به سراغ مسئولان ذیربط میرویم تا از آخرین وضعیت صنعت مرغداری، تاثیر عرضه مرغ منجمد بر تولید و نرخ واقعی مرغ در بازار خبر شویم:
حبیب اسدالهنژاد نایب رئیس کانون انجمن صنفی گاوداران از ثبات قیمت مرغ در بازار خبر داد و گفت: هم اکنون متوسط نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان و مرغ آماده به طبخ در خردهفروشیها ۱۸ هزار تومان است.
وی افزود: از دیرباز برخی اصناف برای افزایش درصد سود خود اقدام به عرضه مرغ با نرخهایی بالا میکنند، از این رو دستگاههای نظارتی با نظارت در سطح بازار از گرانفروشی باید جلوگیری کنند.
اسدالهنژاد ادامه داد: با توجه به واردات نهاده با ارز ۴۲۰۰ تومانی انتظار میرود ذرت و کنجاله سویا با نرخ مصوب در اختیار مرغداران قرار بگیرد تا سطح دسترسی مردم به این محصول پروتئینی بیشتر شود.
نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه مرغ نداریم، بیان کرد: با توجه به شرایط مساعد تولید نیازی به استفاده از ذخایر مرغ منجمد نیست که با این وجود نوسان قیمت مرغ ارتباطی به کمبود ندارد و تنها به سبب افزایش هزینههای تولید، قیمت مرغ به نرخ واقعی رسیده است.
وی با بیان اینکه بحرانی در تامین مرغ در ماههای آتی وجود ندارد، گفت: بنابر آخرین آمار ۱۰۵ میلیون قطعه جوجهریزی صورت گرفته که از این میزان ۲۲۰ تا ۲۳۰ هزار تن گوشت مرغ تولید میشود که با این وجود کمبودی در عرضه نیاز بازار وجود ندارد.
این مقام مسئول درباره آینده بازار مرغ بیان کرد: با توجه به بحران صنعت مرغداری طی ماههای اخیر، ذخایر مناسبی از سوی دولت و بخش خصوصی جمعآوری شده که این امر در کنار تولید جوابگوی نیاز داخل است.
عظیم حجت عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی عرضه مرغ با نرخ بالای ۱۸ هزار تومان در خرده فروشیها را گرانفروشی دانست و گفت: هم اکنون متوسط نرخ هر کیلو مرغ زنده ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان و مرغ گرم ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان و در برخی استانها با تلورانس مثبت و منفی ۵ درصد است.
وی با اشاره به اینکه گرانی مرغ در مغازهها ارتباطی به تولیدکننده ندارد، افزود: دستگاههای نظارتی با اعمال نظارت در سطح بازار باید از گرانفروشی جلوگیری کند.
حجت با اشاره به اینکه امکان عرضه مرغ با نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار وجود ندارد، بیان کرد: با توجه به افزایش هزینههای تولید، عرضه مرغ با نرخ مصوب منجر به ضرر و زیان مرغداران میشود که استمرار این روند تعطیلی واحدهای مرغداری و خروج تولیدکنندگان از چرخه تولید میشود.
این مقام مسئول از تداوم ۲ نرخی بودن نهادههای دامی خبر داد و گفت: در حال حاضر اختلاف قیمت کنجاله سویا با نرخ مصوب ۳ برابر فاصله دارد که این امر در افزایش هزینههای تولید تاثیر بسزایی دارد.
وی با بیان اینکه ۵۰ درصد نهادههای دامی از بازار آزاد تامین میشود، گفت: اگرچه ۵۰ درصد نهادههای دامی از طریق سامانه بازارگاه با نرخ مصوب تامین میشود، اما تمامی شرکتها به جز پشتیبانی امور دام بار را با تاخیر به مرغداران ارسال میکنند که این امر منجر به سوءاستفاده فروشندگان و دریافت کرایه پشت بارنامه شده است که مرغداران به سبب آنکه مرغ موجود زنده است، چارهای ندارند.
حجت در واکنش به عرضه مرغ منجمد بیان کرد: در شرایط فعلی عرضه مرغ منجمد به زیان تولیدکنندگان تمام میشود و تنها در مواقعی که حجم تولید کاهش مییابد یا میزان مصرف بیش از تقاضاست، مسئولان پشتیبانی امور دام باید اقدام به عرضه مرغ منجمد کنند.
عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی ادامه داد: شرکت پشتیبانی امور دام باید در صدد کنترل قیمت باشد و در مواقعی که ۵۰ درصد نهاده از بازار آزاد تامین میشود، عرضه مرغ منجمد ضربه مهلکی به تولیدکننده ندارد.
حجت ادامه داد: با توجه به شیوع ویروس کرونا که دنیا با آن دست به گریبان است و وابستگی در خصوص واردات نهادههای دامی نسبت به دیگر کشورها بالاست، استفاده از ذخایر پشتیبانی امور دام برای کاهش قیمتها جایز نیست.
برومند چهارآیین کارشناس صنعت طیور با انتقاد از مداخله دولت در امر قیمتگذاری مرغ اظهار کرد: مداخله دولت در بازار رقابتی مرغ مورد کارشناسی نیست و بارها اعلام کردهایم که مکانیزم عرضه و تقاضا تعیینکننده قیمت است.
وی افزود: در شرایط فعلی ۳۰ تا ۳۵ درصد و در برخی استانها به دلیل ذخایر استراتژیک بالا تا ۵۰ درصد نهادهها با نرخ مصوب و مابقی بازار آزاد تامین میشود که با وجود افزایش هزینههای تولید، قیمت دستوری جوابگو نیست.
چهارآیین ادامه داد: با توجه به فرهنگ تغذیه آحاد جامعه، نگاه ذهنی نسبت به مصرف گوشت منجمد مضر است و تا زمانیکه گوشت گرم است به سراغ گوشت منجمد نمیروند.
این کارشناس صنعت طیور با اشاره به اینکه قیمت دستوری مرغ جوابگو نیست، بیان کرد: با توجه به ۲ نرخی بودن نهادههای دامی، نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار جوابگو نیست، کما اینکه با اعلام نرخ ۱۵ هزار تومانی، هیچگاه مرغ با این نرخ به فروش نرسیده است.
وی با اشاره به اینکه قیمت مرغ در اقتصاد دستورپذیر نیست، بیان کرد: با کمبود عرضه، قیمت افزایش مییابد که با این وجود مکانیزم عرضه و تقاضا تعیینکننده قیمت است.
چهارآیین در پایان تصریح کرد: با وجود آنکه امکان نگهداری مرغ حداکثر یک هفته در سالنهای مرغداری وجود دارد، از این رو در مواقعی که عرضه مرغ بالاست شاهد زیان مرغداران هستیم.