مرغ در خط تعادل یا آرامش قبل از طوفان؟!
در شرایطی که امسال برای مرغداران چندان خوشایند نبود و مازاد تولید، کاهش خرید و کاهش صادرات ناشی از آنفلوانزای طیور همه دستبهدست هم قیمت گوشت مرغ را به پایینترین حد خود طی یک سال اخیر رسانده، چند روزی است که بازار در مرز قیمت منطقی و شاید هم کمی بیشتر از آن سیر میکند؛ البته مشخص نیست این به معنی تنظیم بازار و منطقی شدن قیمت این محصول پر نوسان است یا آرامشی قبل از طوفان برای جبران زیان مرغداران؟
امسال و پس از تعطیلات نوروز مرغداران امیدوار بودند بتوانند سود مناسبی از فروش محصولات خود داشته باشند اما به گفته خودشان بازار برای آنها آنگونه که فکر میکردند پیش نرفت و کار بهجایی رسید که عباس والوزی – معاون بازرگانی شرکت پشتیبانی امور دام – اعلام کرد در پی کاهش قیمت گوشت مرغ و در راستای حمایت از تولیدکنندگان، خرید گوشت مرغ منجمد آغازشده و تا هر زمان که تولیدکنندگان بخواهند میتوانند محصول خود را به این شرکت بفروشند.
اما کار به همینجا ختم نشد و نوسانات این محصول پروتئینی استراتژیک همچنان ادامه داشت، چراکه بر اساس گزارش بانک مرکزی در هفته پایانی فروردینماه نیز قیمت گوشت مرغ در بازار با ۱۴.۲ درصد کاهش مواجه شد و تا پیش از ماه رمضان به گفته مرغداران ممنوعیت خمیر مرغ خود یکی از عوامل کاهش قیمت گوشت مرغ شده بود، اما تولیدکنندگان امیدوار بودند که در ماه رمضان با توجه به افزایش تقاضا برای گوشت مرغ بتوانند این محصول خود را باقیمت بالاتری به بازار عرضه کنند تا شاید بخشی از زیان امسال خود را جبران کرده باشند اما این وعده هم برایشان آرزویی دستنیافتنی شد.
چراکه در همین ایام بود که سازمان دامپزشکی اعلام کرد بیماری آنفلوانزای طیور دریکی از روستاهای استان مازندران گزارششده است و به همین سبب شرایط سخت قرنطینهای در این استان به وجود آمده است.
همین اطلاعرسانی سازمان دامپزشکی که با توجه به عضویتش در سازمان جهانی بهداشت دام و قرار داشتن نام ایران جزو کشورهای قابلاغماض یا به گفته مسئولان دامپزشکی کشورهای پیشرو ازنظر سطح بهداشت و کنترل بیماریهای مشترک انسان و دام باید صورت میگرفت و صدالبته سکوت یکماهه مسئولان این سازمان در روزهای ماه رمضان سبب شد صادرات این محصول که از ماهها پیش برای آن برنامهریزیشده بود، قطع شود و تقاضا در بازار داخلی و قیمت گوشت مرغ بهشدت کاهش یابد و مرغداران دلخوشی از بازار ماه رمضان امسال هم نداشته باشند، چراکه رمضان ۱۳۹۴ تنها رمضانی بود که قیمت محصول پرمصرفی مانند گوشت مرغ در آن روندی کاهشی را در پیش گرفت و وزارت جهاد کشاورزی نیز خریدهای غیرمنتظره گوشت مرغ خود از مرغداران را ادامه داد.
پس از حدود یک ماه مهدی خلج – رییس سازمان دامپزشکی – پاک شدن ایران از بیماری آنفلوانزای طیور را اعلام کرد اما این خبر نیز چندان تأثیری روی صادرات و بهبود بازار گوشت مرغ نگذاشت، چراکه به گفته برخی کارشناسان، تعدادی از مرغدارانی که طی این ماهها نتوانسته بودند سودی از تولید خود ببرند بخشی از گلههای مولد خود را حذف کردند و از سوی دیگر نیز به گفته محمد یوسفی – رییس انجمن صنفی پرورشدهندگان مرغ گوشتی – علیرغم تفاهم دو کشور ایران و عراق اعلام سازمان دامپزشکی مبنی بر پاک شدن ایران از آنفلوانزای طیور و ابلاغیه نخستوزیر عراق درباره آزاد شدن واردات محصولات پروتئینی از ایران، محمولههای صادراتی گوشت مرغ پشت مرزهای عراق منتظر بودند تا موانع صادراتی حل شود و تأییدیههای لازم از دولت عراق دریافت شود.
البته در هفتههای پایانی مردادماه مرغ روند افزایش قیمت خود را پی گرفت و بر اساس گزارش بانک مرکزی از تغییرات قیمت کالاهای خردهفروشی خوراکی، در هفته منتهی به ۲۳ مردادماه مرغ با بیشترین افزایش قیمت (۷.۴ درصد) بین دیگر اقلام خوراکی به کیلویی حدود ۶۴۰۰ تومان در سطح شهر رسید؛ گرچه مرغداران عامل این افزایش قیمت را واریز یارانه بهحساب مردم میدانستند و معتقدند که این تغییر قیمت پایدار نخواهد بود.
اما این پایان افزایش قیمت مرغ نبود و به گفته حسن رکنی – معاون وزیر جهاد کشاورزی – طی هفتههای ابتدایی شهریورماه قیمت گوشت مرغ در مرز ۷۰۰۰ تومان در بازار عرضه میشد و بر اساس ارزیابیهای وزارت جهاد کشاورزی به کیلویی حدود ۶۹۰۰ تومان بهصورت میانگین در سطح شهر رسیده است.
حال مشخص نیست که افزایش قیمت گوشت مرغ که در مغازههای عرضهکننده محصولات پروتئینی در سطح شهر به بالاتر از قیمت منطقی اعلامشده از سوی وزارت جهاد کشاورزی و حدود کیلویی ۷۵۰۰ تومان رسیده است، متوقف میشود یا این روند آرامشی قبل از طوفان در بازار گوشت مرغ است و باید منتظر افزایش قیمت این محصول در هفتههای آینده باشیم؟